Figowiec Siostry Anastazji

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity "Figowiec Siostry Anastazji".

 

 

 

BISZKOPT CIEMNY

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

 

 

 

 

CIASTO BAKALIOWE

  • 20 dag pokrojonych fig
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 12 białek
  • 12 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec.

 

 

MASA

  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 2 1/2 kostki masła

Żółtka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać przestudzoną masę jajeczną. UWAGA: dla uzyskania innego koloru można do masy dodać kawę, kakao lub czekoladę. Smak można zaostrzyć odrobiną spirytusu.

 

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
 

Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy - wierzch posypać kakao.

 

Wypróbuj więcej wielkanocnych przepisów!

 

Mazurek kajmakowy

 

Babka ucierana - przepis siostry Anastazji


Chrzan wielkanocny z jajkiem


Żur wielkanocny


Babka drożdżowa


Jaja faszerowane na 5 sposobów

 

Ćwikła z chrzanem na wielkanoc

 

Wiecej przepisów na wyśmienite ciasta i ciasteczka, zdrowe surówki i sałatki oraz wiele innych potraw znajdziesz w  poradnikach kulinarnych Siostry Anastazji - zobacz!

 

Czytaj dalej...

Twoja ocena:

Średnia ocen:

4.11

Liczba głosów:

18

Komentarze użytkowników (6)

Sortuj według najnowszych

Zgłoś do moderacji

~Rin 07:51:59 | 2012-11-03
 "tylko się nie pozatruwajcie surowymi jajkami żebyście Świąt nie spędzili w łóżku" - przecież żółtka należy ubić na parze. Ubijając żółtka na parze (o ile robi się to dobrze) zabija się bakterie Salmonelli i takie kremy są całkowicie bezpieczne.
Niemniej osobiście przełożyłabym to ciasto kremem na bazie bitej śmietany, bo taki maślano-jajeczny jest stanowczo zbyrt ciężki.

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~/ 12:00:17 | 2012-01-27
a to przecież wielkanocne?!!  nie za wcześnie?;) ale co tam...dobre i przez cały rok...

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~/ 11:58:13 | 2012-01-27
chyba raczej poświąteczne :P karnawałowe...

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~add 17:37:56 | 2010-04-03
tylko się nie pozatruwajcie surowymi jajkami  żebyście Świąt nie spędzili w łóżku

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~p. 13:52:54 | 2010-04-03
p   y  c  h  a

Oceń odpowiedz

Zgłoś do moderacji

~iga 22:41:51 | 2010-04-02
Zapowiada się pysznie, choć pracowicie. Ale chyba warto!

Oceń odpowiedz

Logowanie

 
Opcja umożliwiająca automatyczne logowanie w serwisie przy kolejnej wizycie. Jest aktywna do momentu wylogowania.
zarejestruj się zapomniałeś hasła?